Nieuwegein Toen & Nu: ‘De Nicolaasschool’

De foto van Toen van deze week bracht onze fotograaf naar Jutphaas. De Historische Kring Nieuwegein schreef bij de foto van Toen:

‘…. In 1915 werd deze foto gemaakt van de Jutphase Nicolaasschool, die op 1 augustus 1913 met 83 leerlingen aan de Utrechtsestraatweg 2 was geopend. Een speelplaats vóór de school met grind (de betegeling kwam pas in de dertiger jaren) was via een brug over een sloot vanaf de Utrechtsestraatweg bereikbaar. De school groeide uit tot enkele honderden leerlingen.In de nacht van 1 op 2 februari 1947 ontstond brand in het parochiehuis “De Zaal” op de bovenverdieping van de school. De bovenverdieping brandde volledig uit en de klaslokalen liepen forse waterschade op. Door de strenge winter veranderde het afgebrande schoolgebouw in een prachtig ijspaleis. Op 10 oktober 1973 verhuisde de Nicolaasschool naar nieuwbouw aan de Van der Lecklaan. Het oude schoolgebouw werd verkocht aan Terlouw Meubelen. Later kreeg het een kantoorfunctie, die het thans nog heeft …’

Arend Bloemink ging eens op dezelfde plek kijken en maakte een zelfde foto voor de rubriek ‘Toen en Nu.’ Wekelijks bezoeken wij een lokatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.

Nicolaasschool

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk