Nieuwegein in kaart

Op donderdag 12 oktober van 12.15 uur tot 13.00 uur geeft Bart Jan Damstra van de Historische Kring Nieuwegein een lunchpauzelezing in de bibliotheek over hoe 6000 jaar geschiedenis zichtbaar is in Nieuwegein.

Een voorbeeld: het watertje dat bij museum Warsenhoeck uitkomt op De Doorslag lijkt een sloot. Het is echter het overblijfsel van de rivier De Hoon of het Gein. En dat verklaart meteen waarom de slingerende weg in Doorslag Randijk heet. Het watertje waar Pyke Koch ooit lag met zijn Ark.

Ook in nieuwere wijken als Galecop en Blokhoeve zijn sporen van het verleden in het stratenplan te vinden, zoals Bart Jan Damstra tijdens de lunchpauzelezing zal aantonen. Hij beantwoordt graag vragen van het publiek over de geschiedenis van Nieuwegein.

De bibliotheek verzorgt koffie, thee en jus d’orange en krentenbollen. Bezoekers dienen hun eigen lunch mee te nemen. De toegang is gratis. Aanmelden: actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. ‘Lunchpauzelezing 12-10′

Over De Hoon en de Jutphase Stroomrug
De Jutphase stroomrug maakt onderdeel uit van het Linschoter rivierenstelsel. Deze stroomrug ontstond rond 3750 voor Christus en was rond het jaar 863 voor Chr. af.

Er ontstond een eerdere (smallere) fase van de Jutphase stroomrug vanaf 3750 voor Christus. Waar deze rivier precies heeft gelopen is niet bekend. Deze eerste fases zijn door archeologen waargenomen. De rivier werd gevoed door de Hoon en heeft ook een gelijke begin en eindtijd als de Hoon. De eerste fase wordt rond 2175 voor Christus afgesloten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk