Nieuwe sterilisatietechniek

Sterilisatie bij de vrouw kan nu ook met een eenvoudige patiëntvriendelijke techniek, zonder narcose, zonder sneetjes (en littekens) in de buikwand, en zonder opname. Het spiraaltje, Essure geheten, is in de Verenigde Staten ontwikkeld en wereldwijd inmiddels bij 40.000 vrouwen ingebracht. Bas Veersema, gynaecoloog, startte in 2004 met deze methode in het St. Antonius Ziekenhuis. De honderdste sterilisatie met deze techniek vond 14 juni jongstleden in het Antonius plaats.

De nieuwe sterilisatiemethode is een soort kijkoperatie via de schede van de vrouw. De ingreep wordt hysteroscopisch (letterlijk: kijken in de baarmoeder) uitgevoerd, wat wil zeggen dat via de vagina een scoop naar binnen wordt gebracht. Die is ‘geladen’ met een twee centimeter lang, flexibel spiraaltje. Binnen een periode van twaalf weken sluiten de aangebrachte spiraaltjes de eileiders volledig af. In totaal is de patiënt er een half uur mee kwijt en kan met 45 minuten weer naar huis.

Aanvankelijk was na drie maanden nog eenmaal een controle nodig door middel van een röntgencheck om te kijken of de spiraaltjes zich nog op de juiste plaats bevinden. Uit wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd in het St. Antonius Ziekenhuis en het Rivierenland Ziekenhuis, is inmiddels gebleken dat volstaan kan worden met een controle door middel van een echo.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk