Lezing: ‘De werven van Jutphaas, Vreeswijk en Nieuwegein’

Langs de Vaartse Rijn in Jutphaas en Vreeswijk rook het vroeger naar teer. Talrijke hamers ketsten op ijzer plaatwerk en ontelbare witheet gestookte nagels. Jutphaas en Vreeswijk kenden verschillende werven waar schepen werden gerepareerd of nieuw gebouwd. De teer en de werven zijn nagenoeg verdwenen. Verhalen en foto’s zijn gebleven. Jaap Boersma zal op zaterdag 28 april aanstaande om 13.00 uur een lezing verzorgen met de titel: ‘De werven van Jutphaas, Vreeswijk en Nieuwegein.’ De toegang is € 5,- p.p. (inclusief twee kopjes koffie/thee). Bootsmaatjes hebben gratis toegang.

Museumwerf Vreeswijk, gevestigd op het oude terrein van de scheepswerf Nooit Gedacht van de familie Buitenweg, houdt de herinneringen aan scheepswerven levend. Op zaterdag 28 april geeft schipper, amateur-scheepshistoricus en Vreeswijkkenner Jaap Boersema daar een lezing waarin hij de werven samenbrengt. In zijn dia-lezing getiteld ‘De werven van Jutphaas, Vreeswijk en Nieuwegein’ , vertelt hij over de opkomst en de ondergang van de scheepsbouw in de vorige eeuw. Er komen veel oude foto’s, vaak uniek beeldmateriaal voorbij.

Programma:
13.00 – 13.30 uur              Ontvangst bezoekers in het Theehuys
13.30 – 14.30 uur              Lezing ‘De werven van Jutphaas, Vreeswijk en Nieuwegein’
14.30 – 14.45 uur              Pauze
14.45 – 15.30 uur              Deel 2 van de lezing in de Expositieruimte
15.30  – 17.00 uur              Napraten in het Theehuys

I.v.m. voorbereidingen graag tijdige aanmelding via museumwerf@museumwerf.nl. Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Parkeerplaatsen beschikbaar in de omgeving.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk