Leerlingen groep 7 Willem Alexander school bezoeken graf soldaat Hooper

Sinds 2013 heeft de Willem Alexanderschool  aan de Julianaweg in Vreeswijk  officieel het graf van het Britse oorlogsslachtoffer Hooper geadopteerd. De adoptie is gelinkt aan de groepen 7 van de school. Die besteden hier extra aandacht aan, meteen vanaf het begin van het schooljaar. Met de adoptie vertelt de leerkracht het verhaal achter dit graf, met foto’s en een kaart.

Het verhaal van deze Brit die zijn leven liet om de Nederlanders te bevrijden, kan dankzij herinneringen van een vriend van de korporaal verteld worden. In een paar maanden vanaf juni 1944, bevrijdden de geallieerden België en het zuiden van Nederland. Het was de bedoeling dat ook de rest van ons land zou volgen. Beslissend zou de Operatie Market Garden zijn. Deze slag om Arnhem bleek een brug te ver. De strijd duurde van 17 tot en met 25 september 1944. Duizenden soldaten verloren bij die strijd het leven. Eén van hen was Frederick Henry Hooper. Hij was korporaal bij het South Staffordshire Regiment. Zijn meerdere en tegelijkertijd zijn beste vriend was sergeant Ted Calledine. Ze hadden al samen gevochten in Noord-Afrika, Sicilië en Italië.

Groep 7 van de Willem Alexanderschool heeft woensdagmiddag 19 april jl. het grafmonument van Korporaal Hooper bezocht. Er zijn gedichten voorgedragen en er zijn plantjes op het graf neergezet. De klas heeft in het afgelopen jaar het monument onderhouden en in deze periode wordt klassikaal het monument bezocht.

Bij Vreeswijk werd op 13 november 1944 in de Lek het lichaam gevonden van de Britse corporal Frederick H. Hooper, legernummer 5125343. Hij werd 22 jaar oud. Hooper behoorde tot de B-Compagnie van 1st Airlanding Brigade 2nd Airborne Battalion, een onderdeel van de 1st Airborne Division. Van oorsprong behoorde Hooper tot The South Staffordshire Regiment. Hij werd op 26 september als parachutist bij Arnhem gedood. Zijn lichaam belandde in de Rijn en werd op 12 november bij Vreeswijk in de Lek gevonden. Frederick Hooper ligt begraven op het Protestantse Kerhof in Vreeswijk, grafnummer 4.

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk