Leerlingen Cals College Nieuwegein winnen prijs

Anne de Vries, Laura de Beer en Elise Pel uit vwo 6 van het Cals College Nieuwegein hebben met hun profielwerkstuk op de International Conference for Young Scientists in Bali de eerste prijs gewonnen in de categorie ‘life science.’

Ze hebben een profielwerkstuk gemaakt over het proeven van een bitter stofje: PTC. De receptor voor het stof (nodig om te kunnen proeven) is aanwezig bij de mensen die het kunnen proeven en afwezig bij de mensen die het niet proeven. De genetische code voor de receptor staat op het DNA. Anne, Laura en Elise hebben gekeken naar welke van de twee bestaande manieren om dit DNA te analyseren voor dit gen nu het betrouwbaarst resultaat geeft. Hiervoor hebben ze de twee manieren getest op tien van hun medeleerlingen die geprobeerd hebben of ze PTC kunnen proeven en wangslijmvlies hebben afgestaan voor genetische analyse. De kwaliteit van hun werkstuk was erg hoog, dat hun begeleidend docent ze had geadviseerd het in te sturen om mogelijk een prijs te kunnen winnen.

De drie leerlingen hebben eerder in Nederland de 3e prijs in de wacht gesleept van de Jan Kommandeursprijs van de Universiteit Groningen. Deze prijs kwam met een geldprijs van € 100 én een reis naar Bali (13 t/m 25 april). De winnaars van de 1e t/m 4e prijs mochten mee naar Bali, onder begeleiding. Tijdens de eerste week van deze reis waren ze druk bezig met hun presentatie, hun postersessie en het bezoeken van workshops en presentaties. Na de sluiting hadden de leerlingen nog enkele dagen om het eiland te bekijken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk