Katern

Kijkje in het hoofd van een ander in het Kasthuys

‘Ooit ‘n normaal mens ontmoet? en, … beviel t?’ Deze zin van schrijver Simon Carmiggelt was in de jaren 70 een populaire leus. Niemand is per slot van rekening vrij van angst, somberheid of onzekerheid. Wat de één normaal vindt, vindt de ander abnormaal en andersom.

In november kan de bezoeker van bibliotheek De tweede verdieping in het hoofd kijken van een ‘abnormaal’ persoon. Het Kasthuys is een bijzondere éénpersoonstentoonstelling die een kijkje biedt in het leven van Barbara. Ze is een vrolijke meid die rond haar twintigste ineens heel somber wordt. Een depressie, is de diagnose. Wat betekent dit voor haar?

Het Kasthuys bestaat uit diverse laatjes en deurtjes, waarachter verschillende mozaïekstukjes uit het leven van Barbara zitten. Aan de hand van video’s en foto’s leert de bezoeker Barbara steeds beter kennen. Ze neemt hem mee in haar verhaal en stelt hem vragen om over na te denken: hoe uit je jouw gevoelens? Voel je je door jouw omgeving geaccepteerd?

Het bijzondere van Het Kasthuys is dat de tentoonstelling door slechts één persoon tegelijk kan worden bezocht. De tentoonstelling wordt op zaterdag 1 november (15.00 – 16.00) geopend in bibliotheek De tweede verdieping. Iedereen is hierbij welkom. Martijn Koole, zelf al een tijd cliënt van de geestelijke gezondheidszorg, deelt zijn verhaal met de aanwezigen. Na de officiële opening kunnen bezoekers onder het genot van een kopje koffie of thee verder praten en om de beurt Het Kasthuys ‘verkennen’.

Het Kasthyus is een initiatief van Het Dolhuys, museum van de geest, en is de hele maand november in de bibliotheek te zien. Het project kan in de bibliotheek worden vertoond dankzij een bijdrage van Stichting Lister, een organisatie die begeleiding biedt aan mensen met psychiatrische problemen en verslavingen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk