‘Inzet op zelfstandig wonen met begeleiding voor kwetsbare inwoners’

16 Utrechtse gemeenteraden hebben afgelopen vrijdag 26 januari 2018 de regionale koers voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen aangenomen. De bestuurders van deze 16 Utrechtse regiogemeenten (U16), waaronder ook Nieuwegein, ondertekenden samen met de samenwerkingspartners de overeenkomst. De U-16 wethouders en samenwerkingspartners ondertekenden de nieuwe koers tijdens ‘Goede Buren’, een conferentie over gemengd wonenprojecten.

De ondertekenaars zetten in op ‘zelfstandig wonen met begeleiding’, thuis in de wijk, waardoor ook kwetsbare inwoners zoveel mogelijk deel blijven uitmaken van de samenleving. Wethouder Gezondheid Hans Adriani: “Samen kunnen we er voor zorgen dat iedereen er bij hoort. Met meer ambulante begeleiding in de wijk zetten we een belangrijke stap richting zelfstandig wonen van kwetsbare inwoners.”

Belangrijkste veranderingen
De nieuwe koers richt zich op inwoners die bijvoorbeeld dakloos zijn of niet meer zelfstandig kunnen wonen vanwege psychische en psychosociale problemen. Er zijn drie belangrijke veranderingen nodig om voor deze mensen de overgang naar een ‘thuis in de wijk’ mogelijk te maken. Allereerst komt er meer ambulante hulpverlening voor begeleiding bij mensen thuis. Het aantal professionals in de wijk neemt toe, die kunnen problemen eerder signaleren en oppakken. Tot slot wordt iedere gemeente zelf verantwoordelijk voor de ondersteuning.

De aanwezige wethouders bij de ondertekening

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk