Inventarisatie individuele bomen voor de bomenlijst

Bomendeskundigen van de gemeente zijn onlangs gestart met de inventarisatie van de individuele bomen in Nieuwegein. Deze en komende week demonstreren zij aan afgevaardigden van de wijknetwerken/wijkplatforms hoe dit in zijn werk gaat. Afgelopen dinsdag was Batau-Noord aan de beurt.
Medewerkers van de afdeling beheer Herman Westland en Chris van Duin gingen met afgevaardigden van het wijknetwerk en IVN de wijk in om aan de hand van enkele bomen uit te leggen op welke manier en volgens welke criteria iedere boom beoordeeld wordt. Van Duin demonstreerde hoe een boom aan de hand van een landelijk gehanteerd puntensysteem een score toegekend kreeg, waarna men met elkaar enkele andere bomen beoordeelde. Bij 42 of meer punten wordt de boom opgenomen in de bomenlijst en krijgt hij de status waardevol. Hij is dan kapvergunningplichtig. Bij een lagere score hoeft voor het kappen geen kapvergunning aangevraagd te worden.

Onder de individuele bomen worden de bomen en houtopstanden verstaan die zich buiten de groenstructuren bevinden. De bomen die in de groenstructuren staan hebben automatisch de status kapvergunningplichtig. De Nieuwegeinse groenstructuren werden al in een eerder stadium door de gemeente vastgesteld, een proces waarbij afgevaardigden van de wijknetwerken/wijkplatforms nauw betrokken waren.

De als waardevol beoordeelde, individuele bomen worden met een foto, een plattegrondje en hun feitelijke gegevens opgenomen in de concept-bomenlijst. Deze lijst bevat dan ook de groenstructuren en zal per wijk aan het wijknetwerk/wijkplatform voor advies en reactie worden voorgelegd. Als er naar aanleiding van de reacties verschillen van inzicht ontstaan wordt een extern bureau ingeschakeld om de betreffende bomen nogmaals te toetsen. Daarna stelt het college van B&W de definitieve bomenlijst voor Nieuwegein vast en start de officiële inspraakperiode. Belanghebbenden kunnen dan nog officieel bezwaar aantekenen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk