initiatiefraadsvoorstel ‘Burgerinitiatief’

Met het initiatiefraadsvoorstel “Burgerinitiatief” geeft de PvdA-Nieuwegein de lokale democratie een nieuwe impuls. Dat is hard nodig na de schrikbarend lage opkomst bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Het burgerinitiatief geeft de burger ook een serieuze stem tussen de verkiezingen door en beoogt de betrokkenheid van de burger bij het gemeentebestuur flink te vergroten.

De verordening Burgerinitiatief geeft iedereen die mag stemmen bij de gemeenteraadsverkiezing van Nieuwegein, maar ook jonge inwoners vanaf zestien jaar die -op hun leeftijd na- aan de vereisten van het kiesrecht zouden voldoen, het recht een concreet, nauwkeurig omschreven voorstel met toelichting in te dienen bij de gemeenteraad. Dat voorstel moet wel een wezenlijke bijdrage aan de Nieuwegeinse samenleving in zich bergen en vergezeld gaan van tenminste 75 ondersteunende handtekeningen.

De verordening verplicht de gemeenteraad het voorstel op de raadsagenda te plaatsen. De raad mag de behandeling van een voorstel alleen afwijzen als een onderwerp niet tot haar bevoegdheid behoort of als daarover minder dan vier jaar voor indiening van het voorstel al een besluit is genomen. De indiener of zijn plaatsvervanger krijgt op uitnodiging van de burgemeester de gelegenheid zijn Burgerinitiatief tijdens de vergadering van de raad mondeling toe te lichten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk