Identiteitskaart voortaan gratis

De Hoge Raad heeft op vrijdag 9 september uitspraak gedaan over de legesheffing voor de identiteitskaart. De Hoge Raad oordeelt dat legesheffing niet mogelijk is, omdat de geldende identificatieplicht voor de meeste personen (14 jaar en ouder) de enige reden is om een identiteitskaart aan te vragen. Het belang van de overheid bij de kaart is daarmee groter dan het belang van de burger. De identiteitskaart moet dus gratis afgegeven worden.

Voor de gemeente Nieuwegein betekent dit dat u met ingang van 12 september 2011 geen geld meer hoeft te betalen voor een identiteitskaart voor personen vanaf 14 jaar. Deze uitspraak geldt alleen voor de basiskosten van een identiteitskaart. Voor een spoedaanvraag of bij een vermissing betaalt u wel de extra kosten. Ook het jeugdtarief voor de aanvraag van een identiteitskaart voor kinderen van 0 tot en met 13 jaar blijft bestaan (tarief 2011: € 9,20) omdat zij niet verplicht zijn zich te legitimeren.

Heeft u in een eerder stadium (vanaf 27 augustus 2010) een bezwaarschrift ingediend met betrekking tot het betalen van de leges voor een identiteitskaart dan zorgen wij ervoor dat u uw geld terugkrijgt.

Heeft u destijds geen bezwaar ingediend dan heeft u geen recht op teruggave van de betaalde leges.

Heeft u uw identiteitskaart aangevraagd in de periode van 29 juli 2011 tot en met 9 september 2011 dan krijgt u uw geld terug. U kunt dan bellen naar telefoonnummer 14 030 en daar uw gegevens achterlaten. Wij zorgen er dan voor dat de door u betaalde leges op uw rekening gestort worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk