Katern

Helpen met huiswerk op het Oosterlicht College

Ouders van leerlingen van het Oosterlicht College hebben dinsdagavond een informatieve avond gehad over hoe je je kind kan begeleiden met huiswerk. De avond was georganiseerd door de ouderraad in nauwe samenwerking met school. De enorme opkomst van ruim 200 mensen bewees dat huiswerk een grote rol speelt in het leven van het gemiddelde gezin met kinderen in de middelbare-school-leeftijd. Huiswerk kan een bron van stress zijn. Het doel van deze avond was dan ook om handvatten mee te geven om je kind op een plezierige en goede manier te begeleiden.

Eerst sprak een aantal docenten over hoe het maken van huiswerk voor talen, geschiedenis en wiskunde. Het schoolbeleid is dat leraren het huiswerk op het bord noteren. Nieuw is, dat het huiswerk ook in Magister genoteerd zal worden door de docenten. Uiteraard blijft de leerling zelf verantwoordelijk voor zijn huiswerk. De leerling leert in het eerste jaar ook hoe hij zijn agenda moet invullen en hoe hij moet plannen. Dit gaat aan de hand van het boek Breingeheimen.

De docenten spraken over digitale toetsen, toetsen op het ELO (Electronische leeromgeving), overhoorsites, en over dat je wiskunde niet kunt leren, maar wel kunt oefenen.

Vervolgens sprak Ivo Richaers, directeur op oprichter van de Studiekring over de rol van ouders. Ouders hebben vaak de neiging te denken, dat vroeger alles beter was. Maar nu is juist alles anders. Nu is er de mobiele telefoon, die 24 uur aanstaat bij sommigen. Er zijn de “social media”, waarmee je om moet leren gaan.

Aan bod kwamen vragen als: Is de fysieke leeromgeving, zoals werkplek, schooltas en schoolspullen, in orde? Hoe staat het met de sociale leeromgeving (thuis en school)? Ouders kunnen helpen met structuur aanbrengen. Belangrijk is om in een ritme te komen van huiswerk doen. De vragen die ouders stelden draaiden ook vaak om hetzelfde: ga met elkaar in gesprek over huiswerk en help bij het aanbrengen van structuur aan, als coach van jouw kind.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk