Hartige banketletter

Wees tijdens Sinterklaasavond eens niet zoet. De goede heilige zal je dat echt niet kwalijk nemen als je met deze hartige banketletter op de proppen komt. Best wel even een klus om te maken, maar het resultaat is oogstrelend en het eet lekker weg. Nodig voor 1 flinke letter (ca. 55 cm lang):
6 plakjes diepvries bladerdeeg
bloem (voor het uitrollen)
175 g vega-rulgehakt (=1 bakje)
stukje prei
5 champignons
50 g feta-kaas
2 gedroogde tomaten
mespuntje kerriepoeder
1 theelepel gedroogde oregano
1 teen knoflook
cayennepeper
zout
1 ei (vrije uitloop of biologisch)
melk
handje gepelde pistachenootjes Extra: deegroller; knoflookpers; bakpapier of bakvel; Spreid de plakjes bladerdeeg uit op een broodplank en laat ze ontdooien.
Was ondertussen de prei en de champignons en snij ze in piepkleine stukjes. Snij de feta en de gedroogde tomaatjes ook heel erg klein.
Pel de knoflook.
Hak de pistachenootjes klein.
Klop in een kommetje het ei met een scheutje melk los.
Verwarm de oven voor tot 175ºC.
Bekleed de bakplaat met bakpapier of een permanent bakvel.
Verwijder de plasticjes van het bladerdeeg en stapel de plakjes op elkaar.
Bestuif de deegroller en het werkvlak met bloem en rol het bladerdeeg uit tot een lap van ca. 55 x 14 cm.
Meng in een kom het rulgehakt met de fijngesneden prei, champignons, feta en gedroogde tomaten, het kerriepoeder, de oregano, het geperste teentje knoflook en het grootste deel van het ei.
Beng op smaak met cayennepeper en zout.
Vorm met vochtige handen een lange, dunne rol van het gehakt en leg hem in het midden van de deeglap.
Vouw het deeg om de rol heen en druk de randen goed aan, vouw de uiteinden ook goed dicht.
De deegrol voorzichtig met de naad naar beneden op de bakplaat leggen in de vorm van een letter.
Bestrijk het deeg met de rest van het ei en bestrooi het met de gehakte pistachenootjes en met een snufje zout.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de letter in 30 tot 40 minuten goudbruin.
Voor het aansnijden de letter iets af laten koelen. Vegetarisch hapje
Tijd: 20 min bereiden/40 min oven
Bron: variatie op een recept van www.ah.nl Tip’s
Het vega-gehakt kan vervangen worden door 200 g gehakt. Tijdens het bakken kan er dan wel vet uit de letter op de bakplaat lopen. Dep dit vet tijdens het bakken weg met keukenpapier (tegen verbranden en walmen). In plaats van een letter kun je natuurlijk ook twee staven of een krans maken van de deegrol. In het oorspronkelijke recept werden ook nog 10 kleingesneden groene olijven aan de vulling toegevoegd. Weetje
Een banketletter wordt ook wel een boterletter of amandelletter genoemd. De naam boterletter is alleen juist als in het bladerdeeg pure roomboter is gebruikt. Amandelletter slaat op de vulling, die doorgaans van amandelspijs is gemaakt. In goedkope banketletters wordt de, relatief prijzige, amandelspijs soms vervangen door een vulling op basis van witte bonen en suiker. De beste kwaliteit banketletter is gemaakt met roomboter en zuiver amandelspijs en heet dan een amandelboterletter. (Bron: Wikipedia) Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.

Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk