Video: Grootste zonnepark van midden Nederland geopend in Nieuwegein

In Nieuwegein is woensdagmiddag 7 maart jl. het grootste zonnepark van midden Nederland geopend. In het Solarpark Galecop zijn sinds dat moment 8.914 zonnepanelen in werking. Die leveren samen genoeg stroom voor zevenhonderd huishoudens. De opening werd verricht door wethouder Peter Snoeren. Er staat overigens nóg een groter zonnepark in Nieuwegein gepland door Waternet op het bedrijventerrein Plettenburg.

Het zonnepark is onderdeel van de Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040, die gisteren van start ging met een bezoek langs verschillende duurzame initiatieven in Nieuwegein. Initiatiefnemers voor de aanleg van het zonnepark zijn Peter Beumer (coöperatie Lekstroom) en Arthur Simons (Solarpark Galecop). Met ondersteuning van de gemeente en andere instanties zijn zij er in zeer korte tijd in geslaagd de bijna 9.000 panelen te plaatsen en energie te laten leveren.

Helft van de panelen al belegd door Nieuwegeiners
Samen de stad duurzamer maken, dat is het uitgangpunt, aldus Wethouder duurzaamheid Peter Snoeren. “Ik ben heel blij met dit zonnepark, een prachtig initiatief en goed gebruik van deze gronden. Tot 2030 kan hier veel energie worden opgewekt, waar ook de inwoners van mee kunnen profiteren via de postcoderoos, waar 1200 panelen voor beschikbaar zijn. En het is erg populair, want in korte tijd hebben zestig huishoudens, veel uit Blokhoeve en Galecop, de helft van de panelen afgenomen. Blijkbaar is het ideaal voor mensen die om wat voor reden dan ook niet zelf panelen op hun huis willen. De komende week kunnen mensen die ook willen nog inschrijven op www.e-lekstroom.nl.”

Routekaart
De gemeente wil in 2040 een klimaatneutrale stad zijn, wat inhoudt dat Nieuwegein dan per saldo geen toename van CO2 in de atmosfeer meer veroorzaakt. Voor het bereiken van deze ambitie is de ‘Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040, op weg naar een klimaatneutrale gemeente’ recentelijk vastgesteld door het college van B&W met daarin alle acties die gewenst zijn. Gisteren klonk het startschot. Vóór het zonnepark werd geopend heeft een delegatie van mensen van de pers, medewerkers van de gemeente, de wethouder en andere betrokkenen per fiets een bezoek gebracht aan enkele andere duurzame projecten in Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk