Gevulde tomaten

Komende zaterdag 2 april is het “Kom in de kas-dag” de landelijke open dag van de glastuinbouwbedrijven. Natuurlijk is het voor mens en milieu beter als je groenten en fruit van het seizoen eet. Dat daar steeds meer consumenten en ook telers achter komen bewijst de vlucht die biologische producten hebben genomen. Echter om aan te sluiten bij de "Kom in de kas-dag" nu een recept met een groente die op dit moment in Nederland toch echt nog uit de kas komt, tomaten.
Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het verleden jaar al maakte, in de periode dat er volop tomaten "van de koude grond" werden aangevoerd.Voor 2 personen*:
4 tomaten
1 kleine ui
stukje prei
¼ bakje champignons
50 g jonge of jong belegen kaas
boter of zonnebloemolie
1 theelepel mosterdpoeder
zout en peper
eventueel witte wijn of bouillon
1 eetlepel verse bieslook (geknipt) Extra: platte ovenschaal; kleine en grote zeef. Tomaten wassen en het kapje eraf snijden.
Uithollen, harde stukjes verwijderen en rest van inhoud en het kapje in kleine stukjes snijden.
Doe het in een zeef en laat het uitlekken.
Zet de tomaten op hun kop in een andere zeef en laat ze ook uitlekken.
Pel en snipper de ui.
Prei wassen en in dunne ringetjes snijden.
Champignons schoonmaken, halveren en in plakjes snijden.
De kaas in kleine blokjes snijden.
De ovenschaal invetten met wat boter of olie.
De oven voorverwarmen tot 200°C (boven- en onderwarmte) of 180°C (hetelucht).
Een stukje boter of een scheutje olie verhitten in een koeken- of hapjespan en de ui, prei en de champignons even aanbakken.
Voeg de uitgelekte tomatenstukjes en het mosterdpoeder toe en roer goed.
Zet de pit wat lager en laat even doorgaren.
Haal dan de pan van het vuur, roer de kaasblokjes snel door de groenten en maak op smaak met zout en peper.
Zet de tomaten in de ovenschaal en vul ze met het groenten-kaasmengsel (mag best een beetje hoog opgevuld worden).
Giet eventueel een klein scheutje water, witte wijn of bouillon in de ovenschaal.
Schuif de schaal op een rooster in het midden van de oven en laat de tomaten in ca. 15 minuten gaar worden.
Haal de schaal uit de oven en bestrooi de tomaten met de geknipte bieslook.
Serveer met gebakken aardappelen en een eenvoudige salade. *Voor 4 personen de hoeveelheden verdubbelen. Vegetarisch voor-, bij- of hoofdgerecht
Tijd 30 tot 35 minuten
Bron: eigen recept Tip
– De verse bieslook kan vervangen worden door verse, fijngeknipte of gehakte peterselie.
– De kaas kan vervangen worden door blokjes Feta of zachte geitenkaas.
– Bij de vulling kan ook (een restje) doperwten of maïs gebruikt worden.
– Een theelepeltje Selderiezout door de vulling is ook erg lekker.
-Als je echt niet zonder vlees kunt, vervang je de champignons door 100 à 150 gr. gehakt (Biologische uiteraard). Weetje
Kom op 2 april in de kassen kijken hoe daar groenten en fruit buiten het seizoen om verbouwd wordt en hoe dat in zijn werk gaat. Voor meer informatie en locaties www.komindekas.nl Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.
Wie heeft er een leuk Paasrecept??? Mail me via de button hiernaast!!!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk