Gemeenteraad wil actieplan voor meer aangiften

De aangiftebereidheid onder inwoners en ondernemers kan omhoog, zo stelt de Nieuwegeinse gemeenteraad. Daarom heeft de gemeenteraad een voorstel van het CDA unaniem aangenomen om burgemeester Backhuijs, die verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid, op te dragen een actieplan te maken dat er voor moet zorgen dat meer Nieuwegeiners onveilige situaties gaan melden of aangifte doen van een misdrijf.

Een lage aangiftebereidheid maakt het volgens de gemeenteraad namelijk moeilijk om criminaliteit of overlast gericht aan te pakken omdat de gemeente, politie of stadstoezicht een groot deel van de criminaliteit of overlast dan niet in beeld krijgt. Dit heeft dan ook gevolgen voor het beleid wat wordt gemaakt om de veiligheid in Nieuwegein te verbeteren.

Het CDA vindt dat het hoe dan ook zinvol is als slachtoffers van een misdrijf of geweld aangifte doen of melding maken van wat ze is overkomen of hebben gezien. Fractievoorzitter De Wild: “Slachtoffers willen erkenning voor wat er gebeurd is maar ook vergelding van de daad. Wil de politie tot handhaving of opsporing over kunnen gaan is het doen van aangifte een belangrijke stap”. De partij wil dat het op te stellen actieplan ook laat zien hoe inwoners  weer het gevoel krijgen dat aangifte doen ook loont en meldingen serieus behandeld worden. “Nog te vaak is de klacht dat mensen geen aangifte doen of melding maken omdat ze er geen vertrouwen in hebben dat er iets mee gedaan wordt. Dat vertrouwen moet herstellen”, bepleit De Wild.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk