‘Gangs’ ontdekken Nieuwegein

De omgeving van het Anna van Rijncollege doet geregeld denken aan de buitenwijken van El Passo Nuo of die van New York. De school, aan de Harmonielaan, trekt steeds meer leerlingen aan uit de omgeving van Nieuwegein en lijkt hiermee een magneet te zijn geworden voor leerlingen van buitenlandse komaf. Nieuwegein is niet de enige plaats die leerlingen krijgen uit de omliggende gemeenten, ook Woerden en Breukelen ondervinden dit.

Dat er nadelen zijn aan deze trend blijkt uit het feit dat, vooral vrijdags, rivaliserende groepen jongeren de buurt onveilig maken. Jongeren blijven na schooltijd bij de school of bij de tramhalte hangen om een ruzie uit te vechten. Onlangs stond een groep van circa 60 jongeren bij de tramhalte een rivaliserende groep uit Amsterdam op te wachten om een ruzie uit te vechten. Door tussenkomst van de politie is de jeugd uiteen gedreven.

Scholen leggen de lat steeds hoger voor toelating tot hun school. De cito toets, welke vandaag is begonnen voor de groepen 8 van de basisschool, is hierin bepalend. In Utrecht is al een school dat de grens legt op 543 punten, in Nieuwegein heeft het Calscollege al de VMBO afgeschaft. Op deze manier worden ‘klasse scholen’ bewust of onbewust gecreeerd. Onlangs maakte de provincie Utrecht bekend een maximale grootte te willen instellen voor scholen rondom de stad Utrecht. Op deze manier wil het provinciebestuur de uittocht van autochtone leerlingen in Utrecht een halt toeroepen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk