Florijnburg 41 optie huisvesting asielzoekers

Het leegstaande rijksgebouw aan de Florijnburg 41, de Batenburg, is in beeld als huisvesting voor asielzoekers die een permanente verblijfsvergunning hebben gekregen. Het gebouw in Batau noord zou omgebouwd kunnen worden. Dat laat het kabinet vrijdag weten.

Asielzoekerscentra zitten overvol met mensen die al een verblijfsvergunning hebben gekregen. Gemeenten moeten deze zogeheten statushouders een woning aanbieden, maar dat lukt in veel gevallen niet of zorgt voor langere wachtlijsten voor sociale woningen.

Het kabinet wil daarom rijksgebouwen die in de verkoop staan verhuren aan gemeenten. De panden worden dan in beheer van woningcorporaties of vastgoedondernemers gegeven die de gebouwen geschikt kunnen maken voor bewoning.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff wijst er op dat het nodig is dat vluchtelingen uit de noodopvang doorstromen naar de normale opvang. “Dat werkt nog niet goed.” Hij geeft aan dat 13.000 mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning die nu in asielzoekerscentra zijn, eigenlijk door gemeenten moeten worden gehuisvest. Hiermee krijgt Nieuwegein mogelijk twee plekken waar statushouder worden opgevangen. De gemeente Nieuwegein laat in een Twitterreactie aan onze redactie weten vooralsnog ‘niet in te gaan op het aanbod, zorgcentrum Zuilenstein is sneller geschikt te maken voor bewoning.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk