Flensjes met pruimencompote

Als je zelf een pruimenboompje hebt is het nu de tijd om te oogsten. En aangezien dit jaar de oogst rijk is weet je niet meer wat je met al die pruimen moet. Jam maken en invriezen zijn opties om in één klap veel pruimen te verwerken, maar nog blijven er pruimen van de boom komen. Maak er deze compote van, lekker met flensjes, door de yoghurt, bij het ijs of pudding. Ook in kleine porties in te vriezen en dan voor gebruik even opwarmen in de magnetron. Compote voor 4 personen:
ca 500 g verse pruimen (bv. Reine Victoria)
3 eetlepels sinaasappelmarmelade *
1 theelepel citroenrasp
1 afgestreken eetlepel suiker
1 eetlepel maïzena *Of rasp en sap van een schoongeboende sinaasappel en 3 afgestreken eetlepels suiker; geen citroenrasp.Voor 4 grote of 8 kleine flensjes:
¼ l melk
60 g bloem
1 groot ei, vrije uitloop of biologisch
snufje zout
boter om te bakken poedersuiker
evt. geroosterde, geschaafde amandelen Extra: grote of kleine koeken- of flensjespan. Voor de compote de pruimen wassen, ontpitten en in stukjes snijden.
Doe ze samen met marmelade, rasp en suiker (of met het sinaasappelsap en –rasp en suiker) in een magnetronschaal en verwarm onafgedekt 6 minuten op vol vermogen.
Af en toe doorroeren en eventueel wat fijner prakken met een vork.
De maïzena losroeren in een klein scheutje water, jus d’orange of witte wijn en goed door de compote roeren.
Zet de schaal terug in de magnetron en verwarm 2 minuten op vol vermogen.
Roer de compote door en laat hem afkoelen tot lauwwarm. Roer ondertussen voor de flensjes bloem en zout door elkaar.
Breek het ei boven de kom en voeg dan de melk in delen toe, steeds roerend met een garde.
Roer alles tot een glad beslag zonder klontjes.
Verhit een klontje boter in de pan (pit niet te heet zetten) en giet er een dun laagje beslag in, goed verdelen.
Bak de flensjes vlug en aan weerszijden bruin en leg ze op een bord. Warm het stapeltje flensjes nog even op in de magnetron, ca. 1 minuut op vol vermogen.
Leg op ieder flensje een flinke schep pruimencompote en vouw het in vieren, als een zakdoek, op.
Serveer de flensjes op een bordje, bestrooid met wat poedersuiker en eventueel wat geroosterde, geschaafde amandelen. Nagerecht
Tijd 20 à 25 minuten
Bron: Groot Margriet Kookboek/www.ah.nl (bewerkt) Tip
– Door de compote kunnen ook nog 2 eetlepels rum of sinaasappellikeur worden geroerd.
– In plaats van sinaasappelmarmelade kan ook abrikozenjam worden gebruikt, dan geen sinaasappel raspen en persen maar een citroen.
– De flensjes kunnen natuurlijk met tal van andere vullingen geserveerd worden, zoals diverse compotes, diverse ijs-, vla- en kwarksoorten, vers fruit (banaan, perzik, bosvruchten), noten en likeuren.
Gewoon naturel, bestrooid met (poeder)suiker en opgerold is ook heel lekker. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk