Fairtrade op bezoek bij Scouting Nieuwegein

Donderdagavond 7 februari was de Stichting Fairtrade Nieuwegein op bezoek bij de Scouting op Fort Jutphaas. Op uitnodiging van leider Edwin van Straten vertelden fairtraders Roshnie Ramautarsing en Erna Kotkamp de Verkenners van Jan van Hoof wat Fairtrade nu eigenlijk is en waar je Fairtrade producten aan kan herkennen. Dat het onderwerp leeft onder deze jonge Verkenners bleek uit de slimme vragen die ze stelden.

Zo werd een vraag gesteld over hoe de minimumlonen van arme boeren bepaald werden en of je meer loon kreeg als je meer kinderen had. Ook vragen als hoe een Fairtrade coöperatie nu precies werkt en wat er gebeurt als een oogst mislukt, kwamen aan de orde. Dat er aandachtig geluisterd werd, bleek ook toen na afloop een korte quiz werd gehouden. De jonge Verkenners wisten dat het Max Havelaar keurmerk garant staat voor fairtrade. Ook wisten ze allemaal dat fairtrade niet alleen staat voor eerlijke handel, maar ook voor duurzaamheid en anti-discriminatie op de werkvloer. Wat ze niet allemaal wisten is dat Nieuwegein al sinds 2010 fairtrade gemeente is en dat er momenteel 29 fairtrade gemeenten in Nederland zijn. De winnaars die alle vragen goed hadden, kregen een lekkere reep chocola. Uiteraard fairtrade!

Na de quiz was er aandacht voor wat het nu betekent om Fairtrade te handelen. In de vorm van een spel gingen de Verkenners aan de slag om met grondstoffen en productiemiddelen. Sommige groepen hadden vooral productiemiddelen, andere groepen meer grondstoffen. Door slim te ruilen en handelen moest elke groep zo veel mogelijk papieren kubussen maken. Dit leverde verhitte discussies op die een onverwachte wending nam doordat één groep heel slim met andere dingen begon te handelen en aan het eind dan wel niet de meeste kubussen had, maar wel de meeste fairtrade chocola.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk