Expositie “Waterwegen” in Museum Warsenhoeck

“Waterwegen” is de titel van een nieuwe expositie, die vanaf zaterdag 20 mei is in Museum Warsenhoeck te bezichtigen is. Het betreft een gezamenlijk project van Museum Warsenhoeck, het Vreeswijks Museum en de Museumwerf.

Nieuwegein kent een grote diversiteit aan waterwegen: oude, soms verdwenen watergangen, gegraven kanalen uit de middeleeuwen en kanalen uit recentere tijden. Soms voor de afwatering uit veengebieden, soms gegraven als verbinding tussen steden en het vervoer van grondstoffen of als onderdeel van militaire waterlinies. Rivieren deden stroomruggen ontstaan waarop zich de eerste prehistorische mensen in onze regio vestigden. We duiken de historie in en vertellen bijvoorbeeld dat stenen en leien voor de Utrechtse Domkerk in koggeschepen langs onze museumboerderij werden vervoerd. Het naburige stadje ’t Gein langs de Doorslag bloeide op door de handel en de scheepvaart, maar verdween toen de handelsschepen hier niet meer langs kwamen. Hoe kwam dat?

De waterschappen hadden vooral in vroeger eeuwen de handen vol om onze regio te behoeden voor overstromingen en te zorgen voor een goede afwatering. Vooral de Lekdijk en de Oude Sluis in Vreeswijk baarden de grootste zorgen. Waarom? Onze expositie geeft het antwoord.

Wij beschrijven hoe bekende historische figuren zoals de Duitse keizer Hendrik V, de Hollandse graaf Floris V en de Utrechtse bisschop Godebald op financieel en bestuurlijk gebied een rol hebben gespeeld. Zij hebben de loop van gegraven waterwegen bepaald en zetten Vreeswijk op de kaart.

De waterwegen werden en worden ook gebruikt voor activiteiten. Zo werden op het Amsterdam-Rijnkanaal in Jutphaas roeiwedstrijden gehouden tussen studententeams (beter bekend als de Varsity) en in het vroegere Vreeswijk zijn er activiteiten in en rond de sluizen. Van de Varsity zijn foto’s en leuke attributen te zien.

Er is veel oud kaartmateriaal (o.a. herstel van de dijkdoorbraak bij Vreeswijk, een schouwbrief uit 1323, kaarten van oude rivierstromen etc.) maar ook foto’s van vroegere en huidige interessante plekken. Veel nationaal bekende waterstaatingenieurs zijn betrokken geweest bij de Nieuwegeinse waterwegen, zoals Jan Blanken, Cornelis Lely, Jan F. Conrad en… Anton Mussert.

Niet alleen in Museum Warsenhoeck is veel te zien over de waterwegen, maar ook in het Vreeswijks Museum en de Museumwerf zijn er exposities over de waterwegen.

Ben u nieuwsgierig geworden, kom dan naar Museum Warsenhoeck en laat u verrassen. De expositie duurt t/m 10 september 2017. Museum Warsenhoeck is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 14:00 uur tot 17:00 uur. Adres: Geinoord 11 (in het Natuurkwartier).

Het water langs de IJsselsteinseweg. Het naburige stadje ’t Gein langs de Doorslag bloeide op door de handel en de scheepvaart, maar verdween toen de handelsschepen hier niet meer langs kwamen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk