Dode kraai als vogelverschrikker

Kraaien afschieten en ze dan aan een touwtje boven een akker of tuin laten bungelen, een eeuwenoud gebruik dat nog steeds voorkomt, ook in Nieuwegein. Van een inwoner uit Nieuwegein kregen wij de melding binnen dat een dode kraai hangt in een boom aan de Utrechtsestraatweg. ‘Wreed zegt hij, dat is toch niet meer van deze tijd? Ik schrok er gewoon van.’ Natuurliefhebbers noemen deze methode om andere kraaien weg te jagen triest en ook niet meer van deze tijd. “Het is heel triest, als mensen zo een kraai ophangen”, zegt natuurliefhebber Johan Koekoek.

Jagers en boeren zijn een heel andere mening toegedaan: de kraai richt schade aan en moet hoe dan ook uit de lucht worden geschoten.

Volgens Erik Koffeman van Faunabeheereenheid Noord-Brabant is het legaal. “Het is een van de middelen die het Faunafonds ook voorschrijft als zijnde effectief.”  Toch zijn ze niet helemaal zeker van de effectiviteit:

“In het ene geval zal het wel helpen, in andere gevallen niet…. Als je door het ophangen van een dode kraai kunt voorkomen dat tien anderen worden doodgeschoten, dan moet de vogelbescherming daar ook blij mee zijn.”  U bent gewaarschuwd.

De eigenaar van de boerderij geeft aan dat de dode kraai er hangt omdat de kraaien zijn rietendak vernielen. Onze fotograaf Arend Bloemink ging even langs op de Utrechtsestraatweg en maakte er een foto van.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk