Deze week Plussen of Minnen

Rustig vaarwater
Volgens de Molenkruier is met de komst van een nieuw bestuur de Kom nu in rustig vaarwater gekomen. Meestal heeft ons lokale lieverdje wel een goed gevoel bij de ontwikkelingen die her en der in onze stad plaats vinden. Deze keer zet ik daar toch vraagtekens bij.

Enerzijds wordt de exploitatie van de nieuwe Kom, gezien de grote investeringen noodzakelijk voor dat gebouw, een grote opgave. Die wordt nog gecompliceerder omdat het College van B&W van Nieuwegein midden in alle voorbereidingen een grote bezuiniging neerlegt die wat mij betreft volledig uit de lucht gegrepen is. De betreffende wethouder had zoiets dan ook categorisch moeten weigeren.

Bovendien gaat een oud-bestuurslid van de Kom de publiciteit in met een verzoek aan de Rekenkamer om de cijfers rondom de plannen met de Kom maar eens te controleren. Daarbij wordt vermeld dat een eerder verzoek aan de gemeente niet gehonoreerd werd. Wanneer je dan de vertraging in de bouw ook nog meeneemt dan lijkt de Kom op een schip waarbij de champagnefles tijdens de doop niet kapot wilde gaan.

Maar dat kan allemaal opgelost worden wanneer we een stel handige marketeers in het bestuur en het management vinden die theater begrijpen en weten hoe je de mensen naar binnen moet trekken. Dat wordt althans wat het bestuur betreft nog niet duidelijk. Harry Bosch heeft een reputatie als goed bestuurder. Maar marketing is een ander vak. We wachten het dus maar af en zullen zien wat er van de oorspronkelijke taakstelling en bezuiniging terecht komt. Niet veel vrees ik, en ik ben geen pessimist.

Van kleine voordelen en grote gevolgen
Ooit werkte ik voor een Amerikaanse multinational waarvan de directeur van de grootste Europese vestiging, kandidaat voor het totale Europese management, op staande voet werd ontslagen. De sukkel had voor een paar tientjes geknoeid met zijn onkostenrekening. Het vertrouwen was dus weg, net als zijn carrière en zijn inkomen. Leuk om mee thuis te komen. Maar het kwaad was al geschied.

Bundes President Wulff veroorzaakt op dezelfde manier met kleinigheden enorme deuken in zijn imago en geloofwaardigheid. Zo werd hij beschuldigd van vakanties (mede?) op kosten van zakenvrienden. En nu heeft zijn vrouw lange tijd gratis met de nieuwe Q3 van Audi rondgereden voordat het model uitkwam. Naar verluidt hebben ze die auto tenslotte gekocht met een grote korting. Vreemd graaierig gedrag voor een man die onkreukbaar boven de partijen moet staan. De resultaten komen nog wel naar boven.

De provincie Utrecht heeft zichzelf de laatste jaren al een paar keer in de eigen voet geschoten. Dat begon met een veel te duur kantoorgebouw, ex Fortis. Dat werd vervolgd met het wegsturen van een interim ambtenaar op het hoogste niveau die niet meer functioneerde maar tenslotte wel werd doorbetaald. Natuurlijk de CvdK kan het allemaal leuk uitleggen. Zo wordt het Fortis gebouw voor een deel onderverhuurd en die ambtenaar gaat taken uitvoeren voor de provincie waar de provincie dan weer geld voor terug krijgt. Leuk verteld maar van de betreffende contracten zien we natuurlijk niets, of misschien veel later wanneer de opbrengsten niet zijn wat er begroot was.

Daar overheen, wellicht niet geremd door veel ander werk, hebben CvdK en medebestuurders geregeld dat er 70 000 euro extra wordt uitbetaald om de fiscale bijtelling voor privé gebruik van die dikke B&W’s te compenseren. Ondanks het feit dat de betreffende minister zegt dat het qua regelgeving in de haak is, lees ik daaruit geen grote bijval. Hoe kan een belastingmaatregel die voor iedereen geldt trouwens zomaar weg geregeld worden.

Dooremmerend over deze feiten blijkt in de kranten dat voor de bijbaantjes de autokosten nu doorberekend worden aan de instituten die van die bijbanen profijt trekken, los van de gedelegeerden zelf. Dat was wel afgesproken maar werd eerder niet gedaan. Nu dus wel. Je vraagt je af in wat voor kruidenierswinkeltje het bestuur van de provincie ronddart. Ook hier komen de resultaten wel naar boven wanneer de Utrechtse provinciale politiek echt eens doorbijt. Je kunt als coalitiepartijen, zelfs als je je verschuilt achter een minister, toch nooit volhouden dat dit in de haak is. Los van het feit dat je voor de halve prijs ook comfortabele alternatieven hebt. Het kwaad is al geschied. Benieuwd wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk