Katern

De Nieuwegeinse jeugd haakt af

Onlangs verscheen de Inwonersenquête 2010, waarin Nieuwegeiners naar hun wensen en problemen warden gevraagd. Ondanks het grote aantal vragen was de respons goed, want 34 procent deed mee. Het rapport bevat veel gegevens, die interessant zijn en aanzetten tot overdenking. Een deel is prettig, maar sommige delen zijn verontrustend. Dat de respons onder 16 – 24 jarigen maar 14 procent was, geeft te denken.

Resultaten
Ook de resultaten tussen leeftijdsgroepen tonen opvallende verschillen. Vreemd genoeg is er wel een deel van de enquête gewijd aan jeugdoverlast, maar geen vraag over andere leeftijdsgroepen. Eigenlijk is het discriminerend om zo nadrukkelijk onderzoek te doen naar mogelijk negatief gedrag op basis van leeftijd. Jongeren zijn nu eenmaal actiever en mobieler en willen de wereld ontdekken.

Dat het volgebouwde Nieuwegein en verouderende Nieuwegeiners daar niet op ingesteld zijn blijkt ruimschoots uit de enquête. Pakweg de helft (49 procent) van de inwoners ervaart wel eens overlast van jongeren tot 24 jaar. Dat blijkt in veel gevallen incidenteel te zijn, zodat het eigenlijk wel meevalt. Maar in een aantal gevallen is het hardnekkig. Ik ervaar ook wel eens overlast in Nieuwegein, maar dat heeft niets met jongeren te maken. Als aan Nieuwegeiners gevraagd wordt of ze voorzieningen missen zegt 30 procent ja. Er blijken dan vooral voorzieningen voor jongeren gemist te worden. Ziet u het verband?

De enquête
De enquête toont dat jongeren niet zo om Nieuwegein geven. Van de inwoners jonger dan 35 jaar zegt 20 procent zich (zeer) betrokken te voelen. Van de andere leeftijdsgroepen is 40 tot 60 procent (zeer) betrokken. Het lage percentage is vreemd, omdat in Nieuwegein studiemogelijkheden en werkgelegenheid dichtbij zijn. Anders dan in het noorden en Limburg is er geen dwang om weg te gaan.

Wat is er toch aan de hand?
Een ander opvallend verschil tussen gemiddeld Nieuwegein en jongeren is de hoge deelname aan sport: 80 procent. Van de Nieuwegeiners sport gemiddeld maar 65 procent. Opvallend is dat 92 procent van de jongeren social media gebruikt. Dat betekent dus dat er veel contact is met leeftijdsgenoten en dat zou de band met Nieuwegein toch moeten versterken? Ogenschijnlijk hebben de geringe deelname door jongeren en hun lage betrokkenheid niets te maken met de trend dat het aandeel gepensioneerden, AOW’ers en renteniers in Nieuwegein in 10 jaar steeg van 11 naar 19 procent. Maar ik vermoed dat de geringe aandacht voor jongeren mede komt door de grote betrokkenheid van oudere leeftijdsgroepen.

Jongeren zouden zich meer moeten laten gelden (bijvoorbeeld in de gemeentepolitiek) en dat graag niet in de vorm van vernielingen. De jeugd heeft de toekomst, maar die toekomst zien zij voor zichzelf niet in Nieuwegein. Of gaat er toch nog wat gebeuren?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk