De nieuwe weg voor Nieuwegein?

“Nieuwegein slaat nieuwe wegen in” schrijft het UN op 27 januari om vervolgens een aantal zaken te beschrijven die als voorstellen staan in een document getiteld: “Nieuwegein kiest, de lijn naar 2010”. De gemeente wil een strategische discussie voeren over de voorzieningen waarover wij in de toekomst kunnen beschikken. Die worden naar verwachting minder. Dat hoeft niet zo’n ramp te zijn. De gemeente zelf stelt voortdurend dat de stad praktisch klaar is! Dan kan het allicht goedkoper!

Je ziet om naar een kleiner stadhuis want in de toekomst heb je minder mensen nodig. ! Je doet de door Den Haag voorgeschreven overheidstaken op acceptabel niveau en je kijkt bij eigen beleid goed naar de effecten die je wilt bereiken en wat dat kost. Eigenlijk een doorlopende taak voor een gemeente. Dat hebben ze toch in de vingers? Maar Nieuwegein schijnt meer te willen.

Zoals de Binnenstad jaren geleden werd aangeslingerd met een toekomstvisie van formaat (Lijnen naar de toekomst)gaat het nu niet om een simpele operatie: “tering naar de nering zetten.” Nee Nieuwegein kiest een toekomstbeeld. En daarover hebben we allemaal een mooi pamflet ontvangen. Dat kon er voor de bezuinigingen nog wel van af. Ik raad u aan het zorgvuldig te lezen.

Het is weer een typisch Nieuwegeinse aanpak. Waarom eenvoudig aan de slag gaan als het ook met veel ophef kan. Daaruit bestaat ons inziens dan ook het gevaar van deze aanpak. Het hele verhaal is niet meer dan een discussiestuk. De werkelijke effecten zijn volledig onbekend, de haalbaarheid eveneens. Hoe het allemaal bereikt en gedaan moet worden, laat het plan in het midden en zo vaart de gemeente de eigen rookgordijnen in op weg naar waar?. Er heerst een hip jaren 60 toontje in de stukken. De zich terugtrekkende overheid geeft het een deel van het initiatief aan haar partners, de burgers! Alles moet kunnen. Er staat alleen niet bij hoe het moet!

Een unieke kans voor de burgers. Eindelijk kunnen we dus plannen maken en initiatieven nemen! De kern van de visie wordt door de gemeente in vier punten samen gevat!

Nieuwegein: een stad die bekend en bemind is.

Nieuwegein: waar mensen elkaar ontmoeten, kennen en steunen.

Nieuwegein: een stad die schoon, heel en veilig is.

Nieuwegein: waar iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt.

Zoals gezegd de visie is een voorzet tot discussie. De gedachten daarover van de gemeente staan in het stuk!

Leest u dus wat veilig betekent en schoon en heel; allemaal op pagina vijf. Lees over het idee dat één zwembad genoeg is. Dat staat niet in deze folder maar in dit PDF bestand.

Lees op pagina vier over de doorstroom van ouderen; hier wordt de wens de vader van de gedachte, en kijk op pagina 6 naar de kolom: “Wat gebeurt er met uw reactie”. Zorg dat u over enige tijd het stuk krijgt waar de raad dan over moet beslissen, zodat u precies kunt zien hoe uw reactie verwerkt is! Volgens het stuk moet u actief worden. Begin dus meteen!

U wordt uitgenodigd hierover te komen discussiëren. Ik zou zeggen: “doen!” Het is de enige kans , behoudens de verkiezingen, om te laten zien hoe u denkt! Wanneer u niet kunt schrijf dan! Massaal. Laat zien dat u mondig bent! Aan het college van B&W, Postbus 1 Nieuwegein!

Wat het ons tenslotte op gaat leveren blijft onbekend. Want wat de raad ook beslist, pas in de uitwerking ontdekken wij de kwaliteit van de gemeentelijke uitvoering. En dan zijn we waarschijnlijk al heel veel jaren verder! De aanleiding is inkomsten. Het plan zal daar dus heel duidelijk over moeten worden. Dat verwachten wij, dat willen wij. Kom maar naar voren met die kosten en die besparingen! Wij doen mee maar wel met concrete uitgewerkte zaken ,met kosten en effecten. Openen die boekhouding! Cijfers in plaats van discussies. Daarna praten we wel.

Dit hele gedoe komt op een moment dat we na zo’n zes jaar streven nog steeds niet het begin van een binnenstad zien. Toen heten het stuk: “Lijnen naar de toekomst”. Nu gaat het over: “De lijn naar 2010”. Wij denken dat we nu over zes jaar duidelijke resultaten willen zien. Eenvoudig omdat het noodzakelijk is! Wij denken dat we daaraan mee moeten werken en aan mee moeten doen. Precies zoals van mondige burgers verwacht wordt! Zullen we ze op het stadhuis eens verrassen? Kom eerst maar naar die raadsvergadering. Dan kunt u zien wat het college er van maakt en wat de politiek er mee doet. Het gaat over uw centen! Denk en doe dus mee!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk