Daling St. Antonius op AD ranglijst

Vandaag verscheen voor de negende keer de AD Ziekenhuis Top 100. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein neemt op de ranglijst dit jaar een 38e plaats in. Een daling ten opzichte van vorig jaar (5e plek).

De daling is – als je al jaren in de top 10 staat – weliswaar jammer maar geen verrassing voor het ziekenhuis. De lagere positie op de ranglijst heeft twee belangrijke verklaringen. Op de eerste plaats kan deze teruggevoerd worden op de invoering van een andere – meer nauwkeurige – manier van meten. Op de tweede plaats kan deze verklaard worden door de inhaalslag die het ziekenhuis in Nieuwegein aan het maken is op onder andere de verpleegkundige indicatoren.

Het ziekenhuis: ‘Op een aantal indicatoren, die in de AD-lijst zwaar wegen, zijn we in 2011 overgegaan op een andere meetmethode. Waar we voorheen steekproeven namen, meten we nu geautomatiseerd en continu. Dit levert een betrouwbaarder en completer beeld op van de kwaliteit van onze zorg. En dat helpt ons om de zorg verder te verbeteren daar waar nodig.’

De nieuwe manier van registreren is niet de enige reden waarom het ziekenhuis gedaald is op de lijst. ‘Met name op bepaalde verpleegkundige indicatoren, zoals delier en doorliggen, zijn de scores nog niet optimaal. Op deze punten zullen we onze zorg verder moeten verbeteren, dat weten we en daar zijn we ook mee bezig. In 2012 zijn we aan de slag gegaan met diverse verbeterprojecten. Bijvoorbeeld met behulp van een programma als Excellente Zorg, waarin verpleegkundigen zelf in de dagelijkse praktijk concrete verbeteringen doorvoeren op de kwaliteit van zorg. Maar ook verdere automatisering en reguliere rapportages helpen mee aan die kwaliteitsverbetering. De metingen die we dagelijks zelf doen op deze betreffende indicatoren laten nu, in 2012, al een stap voorwaarts zien’ aldus het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk