Cor de Vos, de koffieshop(s) en het handhaven!

Het begint in 95 middels een nota van het kabinet en de opdracht om gezien de overlast van die koffieshops een lokaal coffeeshopbeleid te maken. Daar komt in 1998 een gemeentelijk plan uit voort om maar niets te doen, de zogenaamde nuloptie. Dan arriveert er in november 2002 een beleidsnota getiteld: “Heroverweging coffeeshopbeleid” (stuk 2002 – 366 voor de liefhebbers).

Dat valt onder de regie van de heer de Vos, die in de krant duidelijk laat weten dat hij niet voor of tegen de nuloptie is. Uit dit stuk blijkt dat er in Nieuwegein twee “inrichtingen” gevestigd zijn waar, zoals algemeen bekend is, softdrugs gebruikt (kunnen) worden. Het is daar overigens pais en vree en bij gebrek aan klachten of andere incidenten is er officieel van de handel in softdrugs niets gebleken. Een officiële coffeeshop, oftewel het opheffen van de nuloptie zal geen positieve bijdrage leveren met betrekking tot lokale handel en het gebruik van softdrugs. De benadering is: “We zien niets dus is er niets.” Daarover mag de commissie en de raad dan discussiëren!

Dat deden ze met verve. Nooit heb ik zoveel argumenten door elkaar horen klinken! Uiteindelijk een raadsbesluit! Weg met de nuloptie. Zelden waren de tegenstanders zo tegen en de voorstanders zo voor! Er moeten echte legale, controleerbare coffeeshops in Nieuwegein gevestigd worden! De ondertoon is tevens dat je dan ophoudt met gedogen van de illegale coffeeshops! De VSP was ook voor het opruimen van die nuloptie. Dat werd mede ingegeven door de argumenten in de nota: “Als er niets is doen we niets en dat blijft zo totdat iemand een klacht indient en er proces verbaal opgenomen kan worden!” Onzin dus! Politie en burgemeester zingen het verhaal in koor. Deze gedachtegang laat problemen oplossen door de moed van de buurtbewoner die echt bereid is te constateren, proces verbaal op te laten maken en te getuigen voor de rechtbank. Een vrouw die bij Cor de Vos kwam klagen over de situaties werd door hem min of meer verweten dat zij geen aangifte deed! Maar de burger weet allang, eenmaal in het focus van de mensen achter deze softdrughandel, dat je auto waarschijnlijk niet fraaier wordt en je je leven misschien niet meer zeker bent, vooral ook omdat de politie de capaciteit niet heeft om je te beschermen.

Ondertussen werkte het gemeentehuis een plan uit waarin vastgesteld werd aan welke criteria de vestigingsplaats van een (de) officiële coffeeshop(s) moest(en) voldoen. In december 2003 kwam het raadsbesluit tot stand inclusief een amendement op het collegevoorstel dat de coffeeshop(s) zo ongeveer in het industriegebied projecteerde(n). Nee volgens de meerderheid van de Raad mag het gewoon in de buurt van u en mij, in een winkelcentrum, enz. kortom uit de obscuriteit en de illegaliteit, net als een gewoon café, met gewoon de controle van dien. De VSP was daar voor, mede ook binnen het kader van de mondelinge toezegging van de heer de Vos dat er (eindelijk) gehandhaafd zou worden!

Kennelijk is de gemeentelijke organisatie, burgemeester voorop, niet erg tevreden met de beslissing van de meerderheid van de raad. Over handhaving niets bekend en alhoewel er meerder kandidaten zijn om een coffeeshop te openen presteert de gemeente het, bewust of onbewust, om uitgerekend het onderzoek naar een voorstel voor de Bateau naar voren te brengen en te doen alsof dit de enige mogelijkheid schijnt te zijn. Opwinding alom! De wijk organiseert zich met grote snelheid en bewerkt de politiek en de pers. Prompt vliegen de argumenten in het rond. Dat is natuurlijk heel normaal gezien de ervaringen van de burgers naar aanleiding van de verhalen van overlast en ellende door zo’n shop in je buurt! En wat doet de heer de Vos. Hij zingt hetzelfde liedje als stuk 2002 – 366 en verklaart op 6 maart in het UN dat de gemeente pas kan ingrijpen als bewezen is dat er sprake is van overtreding. Daarvoor is proces-verbaal van de politie nodig. Tot nu toe is dit er niet! Dit is van een burgervader? wel zo’n slap verhaal, vooral ook na de belofte in de raad, dat we stomverbaasd zijn. Is er nog wel een burgemeester in de stad? Zelfs de politie is dit te gortig. Die reageerden een weekje later in dezelfde krant door op te merken dat zij uitvoerders zijn en dat de burgemeester als hoofd van de politie het maar moet zeggen! Of woorden van gelijke strekking! Nu mijnheer de Vos wat let U? Hoeveel klachten over overlast van hangjongeren en hardrijders in Fokkesteeg moeten de krant nog halen? Waarom laat u het wijknetwerk in Fokkesteeg maar kletsen? Bent u er nu voor de burgers of zijn zij er voor u?

Dat klemt des temeer omdat in de discussies met de actievoerders je best kunt uitleggen waarom die optie van een echte gecontroleerde koffieshop noodzakelijk en beter is dan het zooitje ongeregeld wat er vanuit de nuloptie naar ons toe komt. Al pratende weg komt er dan net zo als in Fokkesteeg en bij de Hildo Kropstraat maar één grote angst naar buiten. ER WORDT NIET GEHANDHAAFD, HET WORDT EEN PUINHOOP MET ALLE GEVOLGEN VAN DIEN! Dat mijnheer de Vos zou ik me, als hoofd van de politie, nu eindelijk eens een keer aantrekken!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk