Compensatieregeling chronisch zieken en gehandicapten 2014

Op grond van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de regeling Compensatie eigen risico (CER) konden chronisch zieken en gehandicapten in aanmerking komen voor verschillende compensatieregelingen van het Rijk die tegemoetkomen in de meerkosten als gevolg van een chronisch ziekte of handicap.

Per 15 juli 2014 zijn de Wtcg en CERafgeschaft. Dit betekent dat de CER in 2014 niet meer wordt uitgekeerd. De Wtcg wordt in het najaar van 2014 voor de laatste keer verstrekt. Ter vervanging van de Wtcg en CER krijgen gemeenten de bevoegdheid om een nieuwe compensatieregeling voor chronisch zieken en gehandicapten te ontwikkelen. Hiervoor krijgen gemeenten van het Rijk ongeveer een derde van het budget dat in 2013 beschikbaar was voor de uitvoering van de Wtcg en CER.

Het college heeft de raad verzocht om de middelen (€ 142.000) die de gemeente Nieuwegein in 2014 krijgt toe te voegen aan het budget bijzondere bijstand. Daarnaast heeft het college de raad verzocht om voormalig CER-gerechtigden in 2014 ter vervanging van de CER eenmalig te compenseren via tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Deze regeling is vastgelegd in de Wmovoorzieningen Verordening Nieuwegein 2012.

Beslispunten:
1. De raad te verzoeken de middelen die de gemeente Nieuwegein in 2014 krijgt voor de uitvoering van een nieuwe compensatieregeling voor chronisch zieken en gehandicapten (€ 142.000), in te zetten voor de compensatie van voormalig CER-gerechtigden met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.

2. De raad te verzoeken de Wmo-voorzieningen Verordening 2012 te wijzigen conform bijgevoegde wijzigingsverordening.

3. In te stemmen met de bijgaande dienstverleningsovereenkomst over de uitvoering van de compensatie-regeling door WIL

4. Na besluitvorming van de raad op 27 november 2014 bijgaande dienstverleningsovereenkomst over de uitvoering van de compensatieregeling te versturen aan het bestuur van WIL.

Akkoord met voorstel.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk