Chronisch ziek zijn in beeld

Leven met een chronische aandoening is niet eenvoudig. Het is een heel proces waarin eerst vooral de ziekte en de behandeling op de voorgrond staan, maar er gaandeweg steeds meer ruimte is voor verwerking en het weer oppakken van het leven. Patiënten van Gezondheidscentrum De Roerdomp in Nieuwegein hebben dit proces uitgebeeld in schilderijen. De kunstwerken zijn de hele maand november te zien in bibliotheek De tweede verdieping.

De schilderijen verbeelden wat het leven met een chronische aandoening met mensen doet en hoe mensen hun ziek zijn ervaren. Er is verandering in te zien, angst, het gevoel van een aangetast lichaam, maar ook hoop en kracht. Mensen kunnen door middel van schilderen hun emoties rondom hun ziekte verwerken. Het schilderen gaf hen afleiding, kracht en troost.

Gezondheidscentrum De Roerdomp hield voorafgaand aan de expositie een schilderworkshop. Mensen konden samen schilderen maar ook ervaringen uitwisselen over het ziek zijn. Jan Joost Meijs, directeur van het gezondheidscentrum: ‘Tijdens de workshop met zorgverleners en patiënten was het prachtig om te merken dat de schilderijen over verschillende fases van het leven met een chronische aandoening gaan. Een zeer bijzondere intieme ervaring.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk