Katern

CDA’er Horst pleit voor betere aanpak winkelleegstand

CDA-kandidaatsraadslid Gerben Horst heeft tijdens het verkiezingsdebat van het Wijkplatform Vreeswijk gepleit voor betere aanpak van de winkelleegstand in Vreeswijk. Hij vindt dat de gemeente doortastender moet optreden, samen met het wijkplatform en anderen, om hier iets aan te doen.

“Er is op dit moment inderdaad behoorlijk wat leegstand van winkelruimtes in Vreeswijk. Nogal wat panden staan te huur of te koop. Leegstaande winkels tasten de aantrekkelijkheid van Vreeswijk aan als plek waar je kunt winkelen”, aldus Horst. Hij vertelde in het debat met D66-lijsttrekker Van de Voort dat bestaande winkels het moeilijk hebben om voldoende omzet te halen om hun huur te kunnen betalen. Het CDA maakt zich er zorgen over dat het bestaande winkelaanbod in Vreeswijk met moeite het hoofd boven water kan houden. De oplopende lastendruk door de maatregelen van het VVD-PvdA-kabinet maken het in deze economische crisis extra moeilijk voor ondernemers.

Horst pleitte voor twee zaken in de aanpak van de winkelleegstand. In de eerste plaats wil hij dat er een leegstandsverordening wordt aangenomen door de nieuwe gemeenteraad. Daarin moeten concrete maatregelen zitten om de leegstand te bestrijden, niet alleen in Vreeswijk. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan de invoering van huurgewenning als mogelijkheid”, aldus Horst. Kleine detailisten kunnen zo toegroeien naar de eigenlijke huurprijs. De gemeente moet volgens Horst hiervoor een indringend gesprek voeren met de eigenaren van winkelpanden in Nieuwegein. De medewerking van die eigenaren is daarvoor namelijk noodzakelijk.

In de tweede plaats pleitte Horst voor meer woningbouw in het midden- en duurdere segment. Horst: “Winkels hebben voldoende omzet nodig. En voor omzet is er voldoende besteedbaar inkomen nodig. Meer woningen voor midden en hogere inkomens vergroot het gemiddeld besteedbaar inkomen in Nieuwegein. Daar profiteren de winkeliers ook van.”

Tenslotte deed Horst ook een beroep op de inwoners van Vreeswijk en Nieuwegein zelf met een pleidooi om vooral lokaal te kopen. Hij verwees daarbij naar de slogan ‘Koop elders niet wat Vreeswijk u biedt’.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk