Archeologiebeleid ter inzage

De gemeente Nieuwegein heeft archeologiebeleid opgesteld om zorg te dragen voor een goede omgang met het archeologisch erfgoed binnen haar gemeentegrenzen. Het college heeft besloten het concept archeologiebeleid ter inzage te leggen voor zienswijzen. Het archeologiebeleid wordt, nadat het is vastgesteld door de gemeenteraad, geborgd in de Erfgoedverordening en in nieuwe bestemmingsplannen. Hiermee voldoet de gemeente dan aan haar wettelijke taak. RAAP Archeologisch Adviesbureau heeft in kaart gebracht welke archeologische waarden in Nieuwegein in de bodem aanwezig of te verwachten zijn. Dit onderzoek is gebruikt als basis voor het gemeentelijk archeologiebeleid.

Nieuwegein heeft een rijk bodemarchief. Onderzoek heeft aangetoond dat in Nieuwegein archeologische resten uit vrijwel alle periodes kunnen worden verwacht, van Steentijd tot de Nieuwe Tijd. Vooral op de oude stroomgordels en langs de oude ontginningsassen worden archeologische resten verwacht. In Nieuwegein zijn daarnaast diverse archeologische vindplaatsen bekend, zoals de Romeinse nederzetting in Blokhoeve, (begraafplaats) Kerkveld, ridderhofsteden en kastelen ter plaatse van Rijnhuizen, de Bongenaar, Wijnestein. Deze en de nog onbekende waarden in de bodem wil de gemeente middels het archeologiebeleid beschermen en behouden voor de toekomst, Zij vertellen immers het verhaal en de ontwikkeling van Nieuwegein.

Conform artikel 38 lid 3 van de Monumentenwet wordt de inspraakprocedure toegepast op de wijziging van de Erfgoedverordening Nieuwegein 2010. De beleidsnota Archeologie wordt gelijktijdig ter inzage gelegd voor zienswijzen. Hierop wordt de Inspraakverordening Nieuwegein 2010 van toepassing verklaard. De stukken liggen vanaf 13 september gedurende zes weken ter inzage. Hierna neemt de gemeenteraad een definitief besluit over het beleid.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk