Appelgelei met citroen

Van 19 t/m 31 oktober vieren de groentemannen de “Nieuwe Oogstweken”. Tijdens deze weken wordt de nieuwe oogst appels volop onder de aandacht gebracht van de consument. Deze week dan ook een recept met veel appels namelijk Appelgelei met citroen. Niet moeilijk te maken, maar je moet er wel wat tijd en geduld voor hebben. Het resultaat is een prachtige, heldere, warm zacht-oranje gelei die heerlijk fris-zoet smaakt op brood of beschuit, in een toetje of als vulling van een taartbodem. Bestrijk er je eigengemaakte appeltaart mee en die is helemaal àf. Nodig voor 3 tot 5 potten:
1500 g appels, (mogen ook "windfalls" =gevallen appels, zijn)
1 citroen
ca. 1 ½ pak Geleisuiker speciaal (Van Gils)
water (Voor 1 liter sap is 500 g Geleisuiker speciaal nodig). Extra: grote pan; vergiet; oude dunne theedoek (zonder geur van wasmiddel); 3 tot 5 jampotten met metalen schroefdeksel; leuke etiketten (goed zelf te maken op de computer). Was de appels, snij eventuele lelijke plekjes weg en snij ze in stukken.
Doe ze, met schil en klokhuis, in de pan en doe er zoveel water bij dat de appels net onder staan.
Breng aan de kook en laat op een laag pitje ca. 1 uur zacht koken.
Zet het vergiet op een grote pan of schaal.
Maak de theedoek vochtig en spreid deze uit in het vergiet.
Doe de appelpulp in het vergiet en laat het uitlekken, dit kan enkele uren duren (de theedoek kan blijvend verkleuren door het fruit, dus daarom een oude).
Knijp niet het laatste beetje vocht eruit omdat de gelei dan troebel wordt.
Was ondertussen de jampotten en deksels met heet sodawater goed schoon of was ze mee in de vaatwasser.
Spoel in beide gevallen de potten en deksels na met schoon heet water en laat ze tot gebruik uitlekken op een schone doek of plank.
Boen ondertussen de citroen schoon in heet water, snij er de schil zo dun mogelijk af en bewaar deze tot gebruik.
Pers de citroen uit en doe het sap door een zeefje bij het uitgelekte appelsap.
Meet de hoeveelheid uitgelekt sap.
Vul het sap aan met appelsap uit een pak als je net iets te weinig hebt.
Weeg de benodigde hoeveelheid suiker af.
Breng het uitgelekte sap weer aan de kook (dit kan ook in de magnetron in een ruime schaal).
Mocht er schuim op komen, dan dit eraf scheppen.
Roer er de juiste hoeveelheid Geleisuiker speciaal door tot de suiker volledig is opgelost.
Laat de gelei flink doorkoken zodat hij goed geleerd.
Zet de jampotten op een broodplank, doe er een stuk citroenschil in en vul ze met de hete gelei.
Sluit de potten met de deksels die eerst aan de binnenkant nat zijn gemaakt. Draai de deksels zo strak mogelijk aan (theedoek om je handen, de pot is heet!!!) en zet de potten 5 tot 10 minuten op de kop.
De potten weer goed zetten, nogmaals de deksel proberen aan te draaien en de potten laten afkoelen.
Plak een etiket met de naam van de jam en de datum op de potten. Variaties:
-In plaats van citroen (of ook samen met de citroen) kun je op dezelfde wijze een sinaasappel gebruiken.
-Verder kunnen kruidnagels, kaneel en gember (wel in een doekje) vanaf het begin meegekookt worden.
-Voor een hele frisse gelei een paar takjes kruizemunt of pepermunt meekoken (in een doekje) en later een vers takje in de pot doen. Deze gelei wordt ook wel bij vlees gegeten.
-Voor een “personal touch” kun je experimenteren met het toevoegen van bv Roosvicee, witte wijn of jus d’orange.
– Voor een "basic" appelgelei alleen appels, geleisuiker en water nemen. Deze gelei is ook lekker, alleen wat flauwer van smaak. Het soort appels dat je gebruikt maakt natuurlijk ook veel uit voor de smaak.Tips
> In plaats van Geleisuiker speciaal (minder zoet) kun je gewone geleisuiker nemen. Kijk dan wel even op de verpakking, want de verhoudingen sap-suiker zijn dan anders.
> Maak net zoveel potten jam als je wilt (bereken wel steeds goed de sap-suiker verhouding). Zelfgemaakte jam met een mooi etiket en een bont doekje om de deksel is een leuk cadeautje. Maak dan ook eens kleine potjes.
> Zonde hè die overgebleven appelpulp waar nog zoveel sap in zit. Als je het niet erg vindt dat de gelei troebel wordt knijp je gewoon het laatste sap uit de pulp. Deze gelei smaakt precies hetzelfde als de heldere.
> De overgebleven appelpulp kan op de composthoop. Weetje
Kook juist de schillen èn de pitten mee omdat deze door de grote hoeveelheid pectine die ze bevatten een gunstig effect op het indikken van de gelei hebben.Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk