Altijd wat te doen in Eethuys Poelzicht!

Het is doorgaans niet direct een compliment voor de kok als een gast tijdens het eten in een restaurant met zijn hoofd in een boek zit. Toch zijn er volksstammen mensen die op doodnormale werkdagen tijdens een broodnodige lunch zich even lekker willen ontspannen met een boek. In Eethuys Poelzicht in Vreeswijk mag dat. Sterker, als je het boek mooi vindt, mag je het meenemen.

Een restaurant is niet de eerste plaats waar je aan lezen denkt, geeft eigenaar Richard Hirdes onmiddellijk toe. ‘Het zou er volgens mij ook niet uit zien als ’s avonds de helft van de dinergasten zit te lezen,’ lacht hij. ‘Maar op de dag zijn er genoeg mensen die hier in hun eentje komen lunchen. Deze gasten zie ik vaak met een tijdschrift of een krant. Nu kunnen ze zelfs een mooi boek uitzoeken in de weggeefboekenkast.

’Het idee voor de weggeefboekenkast ontstond tijdens een gezellige middag aan de stamtafel. ‘Ik ben zelf helemaal niet zo’n lezer,’ bekent Richard Hirdes. ‘Maar we hadden het over hoe je een horecazaak gezellig inricht. Voor heel veel mensen moet een goed restaurant of een gezellig café toch iets huiselijks uitstralen. Toen we daar wat over aan het doorpraten waren, riep iemand dat er dan ook een boekenkast zou moeten staan. En boeken had ‘ie er ook nog wel voor.’Richard Hirdes vond dat wel een aantrekkelijk idee. Eethuys Poelzicht heeft een naam in het organiseren van aparte activiteiten. Mensen stellen het op prijs als er altijd wel iets te doen is in Eethuys Poelzicht, zo heeft Richard Hirdes ervaren. ‘Je moet proberen je gasten steeds te verrassen.’Veel mensen vinden het heerlijk om eens in de boekenkast van een ander te snuffelen. Dan is het helemaal leuk dat je na een lekkere lunch of een heerlijk diner ook nog eens een boek mag meenemen.

‘Het lijkt me harstikke leuk als mensen overdag naar poelzicht komen om met een lekker kopje koffie en een appelpunt hier een uurtje komen lezen. Er zijn volgens mij genoeg mensen in Nieuwegein die daar overdag best de tijd voor hebben, maar geen zin hebben om helemaal alleen in een restaurant koffie te gaan drinken. Maar als je hier ontspannen een uurtje kunt komen lezen, dan wordt het een ander verhaal. En misschien kom je zo wel in contact met andere boekenliefhebbers. Het allermooiste is natuurlijk dat mensen zelf ook een boek meenemen en dat hier ruilen tegen een boek uit de boekenkast. Dan blijft het altijd spannend om hier in de boekenkast te kijken.’*)

Dichter Remco Campert verzon de term ‘eetlezen’. Zijn boek ‘Het leven is vurrukkulluk’ staat centraal tijdens de zesde editie van de nationale leescampagne. Van 21 oktober tot en met 18 november ontvangen leden van de openbare bibliotheken de roman gratis. Doel is dat iedereen hetzelfde boek leest en daarover met elkaar in discussie gaat.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk