Algemene beschouwingen VVD

De fractievoorzitter van de VVD Nieuwegein sprak op 9 november 2011 de algemene beschouwingen over de programmabegroting 2012 uit.
Hieronder zijn bijdrage.

ALGEMENE BESCHOUWINGEN VVD NIEUWEGEIN

Voorzitter, geachte raadsleden en belangstellenden

Ik wil het met u hebben over:
– de lokale lastendruk
– Versterking van de locale economie
– Werk en inkomen
– Veiligheid en leefbaarheid, bouwen en wonen
– Ontwikkelingen in zorg ,onderwijs en cultuur
– Bezuinigingen

Lokale lasten

Voor de VVD is het motto “Zaken op orde houden en krijgen”. Er wordt op het gemeentefond en diverse doeluitkeringen gekort. De VVD hecht er aan de lokale lasten laag te houden. Dat is succesvol VVD- en collegebeleid door de jaren heen. Om de lasten beheersbaar te houden zijn versoberingen en keuzes noodzakelijk zoals de efficiency operatie in de organisatie en diverse lastige keuzes bij gesubsidieerde instellingen. Toch zijn deze versoberingen volgens ons onontkoombaar. Wij steken onze kop niet in het zand. De VVD is verheugd te constateren dat de OZB de komende jaren niet verhoogd wordt. Ook niet met het inflatiepercentage van 2 %. Daarmee verlagen we de lokale lasten voor de burger. De VVD vindt het noodzakelijk om eventuele meevallers niet in extra uitgaven te vertalen. Er komt nog veel op ons af: Loon en prijsontwikkeling, taakoverdrachten vanuit rijk en provincie zonder volledige overdracht van bijbehorende gelden (WMO, AWBZ, Jeugdzorg), mogelijke renteontwikkeling en de nog niet meegenomen effecten uit de septembercirculaire. Welke effecten heeft de septembercirculaire op ons beleid? We mogen ons niet rijk rekenen. Aanvullende bezuinigingen zijn waarschijnlijk noodzakelijk. Naast besparingen en efficiency investeert de gemeente in nieuw beleid. Met wisselgeld wordt getracht grip te krijgen op schoolgang, schuldenproblematiek en ervaren woonoverlast met multiproblemhuishoudens. VVD wil daar wel zichtbare resultaten in zien en aanhaken bij de CJG.

Economie

Het economisch beleid wordt structureel versterkt. Daarin zijn veel uitdagingen. Zoals aanpak kantorenleegstand, behoud van werkgelegenheid, binnenhalen van nieuwe bedrijven en het gemeentelijk aanbestedingsbeleid waarin de vele kleine Nieuwegeinse zelfstandigen een faire kans moeten krijgen. Is het college het met de VVD eens dat de centrale vraag rond inkoop niet alleen duurzaamheid maar ook locale verankering is? Welke concrete activiteiten zijn voorzien om het ondernemersklimaat te verbeteren? De Binnenstad biedt additionele kansen. Evenementen en Koopzondagen worden druk bezocht. Ziet het college (vanuit signalen bedrijven ,winkels, horeca en instellingen) kans om nog meer uit binnenstadspotentieel te halen?

Werk en inkomen

Re-integratie en fraudebestrijding zijn kernonderwerpen. Mensen dienen zo snel mogelijk weer aan het werk te komen en alleen een uitkering te ontvangen wanneer ze daar echt recht op hebben, fraude ondergraaft het systeem. De gemeente moet meer inspelen door fraude vroegtijdig en hard aan te pakken en via re-integratie de werkloze aan het werk te zetten. Werk is de beste sociale zekerheid. Wij willen dat werklozen met nuttige taken in de stad zoals de openbare ruimte aan de slag gaan. Iets terug doen voor de uitkering is heel normaal en mes snijdt aan 2 kanten.

Veiligheid, leefbaarheid,

Wij zien deze kerntaak niet als een bestuurlijk kernthema in de begroting opgenomen. Jammer. Toch is er samenhangend beleid. Meer toezicht in de wijken volgens afspraak. De BOA is meer dan een parkeerbonnenschrijver. Wij willen zichtbare resultaten zien op de 40 leefbaarheids en veiligheidsissues in de wijken met extra wijktoezicht. Wanneer is de afgesproken toezichtsterkte gerealiseerd en wanneer zijn de mensen adequaat opgeleid? De VVD is van mening dat samenwerking met horeca, bedrijven en winkels rond veilig ondernemen moet leiden tot meer particuliere toezichtsmogelijkheden met camera en beveiliger en betere samenwerking met de politie, welke kansen ziet u? De buurt Schoon Heel en Veilig is al jaren ons motto. De burger verwacht dat van ons. Samenwerking met partners zoals wijknetwerken is een goede zaak, maar zo min mogelijk bureaucratie. Betrek vwb leefbaarheid en veiligheid in de wijk stadstoezicht, politie, bijstandsgerechtigden aan het werk, en Nieuwegeinse ondernemers en instellingen bij de uitvoering. Wij waarschuwen voor de hoeveelheid energie die in not in my backyard vraagstukken gaat zitten.
In het kader van RO en volkshuisvesting wil de VVD zsm in gesprek met het college over bouwlocatie- ontwikkelingen. Wij vinden dat daarbij de vrije sector woningbouw een steviger accent moet krijgen omdat nu vooral sociaal gebouwd wordt. De VVD pleit verder voor herontwikkeling van verouderde bedrijventerreinen met waar mogelijk uitplaatsing naar het Klooster. De Brede school in Zandveld en woningen in Park Heemstede willen wij zsm realiseren.

Zorg, onderwijs en cultuur

De VVD mist in het onderwijsbeleid de vormgeving van de regierol in het passend onderwijs. Naast deze verantwoordelijkheid komen verwante beleidsterreinen betreffende jeugd in onderlinge samen op de gemeente af. De VVD is van mening dat integraal beleid ontwikkeld moet worden op deze beleidsterreinen. Is het college bereid om met de raad hierin middels een notitie beleidsontwikkelingen keuzes en consequenties te bespreken? Wij willen een integrale toekomstgerichte benadering op Lokalen leegstand, speciaal onderwijs, leerlingvervoer, en de ontwikkelingen in de AWBZ, WMO, jeugdzorg en ME waarbij de gemeente centraal komt te staan. Graag uw visie in die notitie. In het kader van POP-beleid wordt samenwerking met scholen gezocht als voortvloeisel van eerdere besluitvorming rond popfunctie. Levert geen dubbeling met het regulier bekostigde muziekonderwijs in de lessentabel op? Wellicht levert samenwerking POP en KOM meer synergie op.

Tijdens de inspraakavond sprak de voorzitter van de WMO-raad over de vele ontwikkelingen die op de gemeente afkomen. De gemeente krijgt daarin een centrale regie rol. De VVD wil uitvoering zoveel mogelijk aan (locaal en regionaal opererende) deskundige partners overlaten. De toewijzing/indicering dient oi wel een gemeentelijke taak te blijven. Wanneer deze rolverdeling leidend is zijn efficiency voordelen te behalen,kan gerichter worden samengewerkt en kan een deel van de gemeentelijke dienstverlening in taakstellingen betrokken worden.

Bezuinigingstaakstelling maatschappelijk middenveld

De VVD heeft in de aanloop van de begrotingsbehandeling uitgebreid gesproken met het maatschappelijk middenveld Sportraad, SWM, Vitras, KOM en Bibliotheek. Wij zijn van mening dat de voorgestelde taakstellingen door deze instellingen behaald moeten worden . Wel vragen wij het college oog te hebben voor maatvoering, fricties, tijdspaden en alternatieven binnen de bruto taakstellingen. Is het college bereid in nauw overleg met de instellingen te komen tot nader maatwerk? Wij vinden het van belang dat regionale schaal en expertisevoordelen vanuit bijvoorbeeld Vitras voor de gemeente benut worden. Bent u dat met ons eens_. Wij zien ook kansen. Met de nieuwe huisvesting in Stadshuis en theater beschikken de instellingen over de mogelijkheden om nieuwe activiteiten te ontplooien. Daarmee verdienen zij naast de subsidie ook zelf geld. Voor de VVD is vergroting van de eigen verdiencapaciteit een verkiezingsitem geweest en wij zien dit in beleid vertaald. Prima want daarmee versterk je de sociaal culturele sector. De gemeente kan een handje helpen door in beleidsterreinen als ,Stadspromotie en grootschalige publieksevenementen de KOM, Bieb en SWN te betrekken. In het Natuurkwartier worden horeca en vergaderruimten ontwikkeld. Wij vinden net als bij de KOM en Bieb dat men hier geld moet verdienen zodat in de toekomst naar een vergelijkbaar construct als met deze partijen kan worden gewerkt en er minder overheidsgeld heen hoeft omdat men zelf onderneemt.

Het Kom bestuur is opgestapt.

De VVD wil zo snel mogelijk bestuurlijke en juridische duidelijkheid over de Kom. De verhouding dient krachtig, eensgezind en toekomstgericht te zijn. Wat wordt daartoe ondernomen? De huidige schimmige bestuurssituatie is volstrekt onwenselijk en zet ons op achterstand.

Dit in eerste termijn. Dank voor uw aandacht

Lees later de reacties van de tweede termijn. En volg hastag #abnieuwegein op twitter.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk