Rotarylid en arts Albertine Perre uit Nieuwegein naar India

Op 30 maart vertrekt een team van zeven Rotaryleden uit de regio Utrecht naar India, ook de Nieuwegeinse arts, Albertine Perre vertrekt naar India. Zij gaat als Rotaryvrijwilligster deelnemen aan de ‘National Immunization Days’, waarbij 170 miljoen kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar tegen polio gevaccineerd gaan worden. Polio (kinderverlamming) is een ziekte, die nog steeds slachtoffers maakt. De Rotarians zullen daar deel gaan uitmaken van lokale gezondheidsteams en samen met professionele gezondheidswerkers en vrijwilligers ruim een week actief zijn in de staat Uttar Pradesh in het noordoosten van India. Het Nederlandse team staat onder leiding van de Nieuwegeinse arts, Albertine Perre.

Het team ondersteunt ook de ‘Free Health Camps’ in de sloppenwijken van Moradabad met een financiële bijdrage. De lokale bevolking  wordt daar gratis medische zorg  geboden. Het Rotaryvaccinatieteam zamelt ook geld in voor operaties van poliopatiënten in het St. Stephens Hospital in New Delhi, dat het direct na aankomt ook gaat bezoeken.

Rotary en ‘End Polio Now’
Rotary is een wereldwijde humanitaire serviceorganisatie, die zich lokaal en wereldwijd inzet voor maatschappelijke doelen. De laatste 30 jaar heeft Rotary zich sterk gemaakt voor het uitroeien van polio en hoewel men polio voor bijna 99% als ziekte heeft uitgebannen, vraagt de laatste 1% nog een enorme inspanning.

De ‘End Polio Now’ campagne  van Rotary is erg succesvol gebleken: bij de start in 1985 zijn er wereldwijd nog 350.000  nieuwe poliogevallen per jaar in meer dan 120 landen. In  2016, 30 jaar later, zijn dat er wereldwijd nog maar 37: in Pakistan (20) en Afghanistan (13) en in Nigeria (4)!

In 2017 zijn er tot nu wereldwijd slechts 4 gevallen gemeld. De verwachting is dat polio binnen een of twee jaar, na het eerder uitroeien van pokken, de tweede virusziekte zal zijn die wereldwijd niet meer zal voorkomen.

‘National Immunization Days’
Voor India geldt dat, dankzij de jaarlijkse vaccinatiecampagnes, nu voor het zevende jaar op rij geen nieuwe gevallen van polio zijn gemeld. Zolang polio nog in de buurlanden voorkomt, blijft het noodzakelijk om de vaccinaties te blijven uitvoeren om nieuwe poliogevallen te voorkomen. Daarom organiseert men jaarlijks in heel India nationale vaccinatiedagen. Alle kinderen in de leeftijd van 0 tot 5 jaar worden gevaccineerd met 2 druppels vaccin in hun mond . Hun linker pinknageltje wordt met een stift paars gemarkeerd en krijgen een leuk speeltje.De teams vaccineren de kinderen op centrale locaties en gaan daarna langs de huizen van deur tot deur, ook in de sloppenwijken, om geen enkel kind over te slaan.

Albertine Perre, lid van Rotaryclub Vianen-Vreeswijk, benadrukt het belang van de campagne: “We zijn met Rotary al jaren met deze campagne bezig en feitelijk heel dicht bij de finish. We hebben een unieke kans om deze ziekte te stoppen. Wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we geen enkel kind missen.”

Wereldwijd
Het wereldwijde initiatief voor de bestrijding van polio is een partnerschap van de  Rotary International, World Health Organization, het Amerikaanse Centre for Disease Control en Prevention, het VN-Kinderfonds (UNICEF) en de Bill & Melinda Gates Foundation.

Sinds 1985 heeft Rotary meer dan 1 miljard dollar voor ‘End Polio Now’ bij elkaar gebracht en heeft men zodoende meer dan 2 miljard kinderen in 122 landen kunnen immuniseren. Verdere informatie over de campagne: www.endpolionow.org

Albertine Perre met het team

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk